Världsmästare 2023!

 

Världsmästare 2023

Efter att ha varit hemma i några dagar börjar vi så smått att sätta oss på känslan att vi nu kan titulera Oddi från Skeppargården och Caspar som världsmästare i femgångskombination. Ska försöka med att göra en sammanfattning av världsmästerskapen som gick av stapeln i Holland, ur vårat perspektiv.

Vi kom ner med hästen på fredagen innan tävlingarna startade. Väl nere kollas den nogrant av lag veterinär och tävlingsveterinär, därefter blir det enbart ompyssling och urpackning. Oddi tog resan bra och kändes redan på första träningen mycket fin och fräsch. Under träningarna och uppvärmningarna tog vi hjälp av Rasmus Möller Jensen som har stor erfarenhet av att göra kraftfulla femgångsprogram.

I år på VM var startordningen för de olika disciplinerna något speciella. Det startade med Stilpass på måndagkväll, därefter femgångsuttagning tisdagmorgon. För att efterföljas av Fyrgång, T2 och T1.

Vi kom med höga förhoppningar till framförallt i femgångskombination där vi vet att Oddi är mycket stark, men även i femgång hoppades vi på höga placeringar.

Som sagt stratade det med PP1 där Oddi stod för 2 stabila löp som landade på totalt 7,29 i poäng. Absolut ingen besvikelse utan det viktigaste var att inte rida bort sina chanser i kombinationen. Det resulterade hur som helst i en total 6e plats.

F1 uttagningen som försegick morgonen efter fungerade även den bra. Oddi bjöd på fantastisk tölt, skritt och galopp. Traven blev tyvärr osäker på slutet och passen reds lite för säkert. Det resulterade i totalt 7,17 och 3 hundradelar utanför A-final på en 6e plats.

T2 som är en ren kombinationsgren för Oddi utfördes säkert och oddi bjöd åter på bra tölt. Totalt blev poängen 6,93. Efter att räknat ihop totalpoängen i uttagningarna såg det ut som att Oddi skulle “förlora” guldet med minsta möjliga marginal. Dock fanns det en minimal chans att återta guldet under speedpassen på lördagen. Då krävdes en tid på 7,96 vilket är mer än ½ sekund snabbare än vad Oddi någonsin gått, dock ska det kommas ihåg att Oddi inte gått en speedpass på mer än 6 år så det kändes heller inte hopplöst.
När det inte fanns något att förlora lyckades, smått osannolikt, Oddi få en tid på 7,95 och då stod det klart att VM-guldet skulle komma hem med oss! Guldet firades på marknadsplatsen med vänner och lagmedlemmar, vilken känsla!

Efter detta gick en B-final i F1 som var svår att ladda om till, men Oddi gick trotts detta på 7,24, men ingen seger och uppflyttning i A-final.

Hem kommer vi hur som helst med en världsmästare och vi kunde inte vara stoltare och gladare för vår fina Oddi. Grattis även till mamma och pappa (Skeppargården) till att vara uppfödare och ägare till en världsmästarhäst!

Nu är vi klara för VM 2025

 
 
Caspar Logan Hegardt